Skip to main content

I'm in the Band

'Let me sing a song for you, I love music, yes that's true. Want to play an instrument, with the band!' Een klein stukje tekst uit het muziekstuk van Charlie Eastman. Dit afwisselende stuk biedt veel leuke mogelijkheden voor jeugdorkesten om hun muzikale creativiteit te tonen.

Het muziekstuk bestaat uit drie hele verschillende delen. Je kunt ze allemaal uitvoeren, maar ook los van elkaar. I'm in the Band is zeer geschikt om zowel mét als zonder student parts uit te voeren. De student parts zijn bedoeld voor leerlingen die mee willen doen, maar (nog) geen instrument bespelen (verder aangeduid als 'leerlingen'). Tips en verdere uitleg staan in de Full score en hieronder per deel uitgelegd.

  • Deel 1. Look at me - I'm in the Band!

    Boomwhackers: Geef 1 of 2 boomwhackers per leerling. Als je er twee geeft, houd dan de volgende combinaties aan:

    - D + G

    - F + Bb

    - F + A

  • Deel 2. Chillin' with the Band

    In deel 2 zitten geen student parts. Het deel is optioneel en kan worden gebruikt om de leerlingen en het publiek even op adem te laten komen. Mochten er leerlingen meedoen die heel goed kunnen tellen, dan kan 1 leerling de claves-partij spelen en 1 leerling de vibraslap.
  • Deel 3. Getting funky with the Band

    In deel 3 is een grote rol weggelegd voor de leerlingen. Ze moeten zingen, maar ook klappen. Bij het klappen hoort een zeer eenvoudige choreografie.

    De uitvoering hiervan is beduidend eenvoudiger dan de toelichting hieronder doet vermoeden! In de partituur worden voor het klappen de volgende afkortingen gebruikt:

    L.L. (links laag): klap in je handen terwijl je ze links van jezelf op heuphoogte houdt. R.H. (rechts hoog): klap terwijl je je handen rechts naast je hoofd houdt.

    N.N. (neighbour next to you): klap met je rechterhand tegen de linkerhad van degene naast je, terwijl je met links tegen de rechterhand van degene rechts naast je klapt.

    F.C. (front clap): klap op navelhoogte in je eigen handen.

    De tekst die gezongen wordt is zowel in het Engels als in het Nederlands genoteerd. Maak zelf een afweging welke het beste past bij de groep, of wissel de twee talen af. In maat 125 moeten alle blazers (behalve de bassen) zingen!

Beluister I'm in the Band

Beluister I'm in the band

Download de partijen

Beluister hier de scoreplay

Terug naar alle liedjes

Lees meer …I'm in the Band

Opa doet een dutje

Het nieuwe muziekstuk Opa doet een dutje van componist Matthias van Nispen tot Pannerden, gaat over een fluit-melodietje dat zijn familie gebruikt als signaal om elkaar te roepen. Het stuk is ideaal voor jeugdorkesten die samenwerken met scholen. Kinderen zonder instrumentale ervaring kunnen namelijk ook meedoen met zang of boomwhackers. Zo kan iedereen muziek maken!

Matthias inspireerde dit stuk op een persoonlijk verhaal. Zijn familie gebruikt een fluit-melodietje als signaal om elkaar te roepen. Bijvoorbeeld in drukke winkels, op een plein of simpelweg als het tijd is om aan tafel te gaan. Maar dat werkt niet altijd vlekkeloos. Als zijn moeder het fluitje gebruikt om zijn vader te roepen, zit iedereen pas aan tafel als het eten al bijna koud is. Tegenwoordig is het fluitje nog belangrijker, omdat Matthias' vader nu ook een opa is en af en toe een dutje doet. Het fluitje moet dan extra luid zijn om zijn aandacht te trekken, vooral als hij van warm eten houdt.  

Opa doet een dutje is meer dan alleen een muziekstuk. Het is een uitnodiging om samen muziek te maken en plezier te hebben. Het laat zien hoe muziek kan verbinden, ongeacht leeftijd of ervaring, en creëert een gezamenlijke ervaring waarin iedereen mee kan doen.

Beluister Opa doet een dutje

Beluister Opa doet een dutje

Download

Terug naar alle liedjes

Lees meer …Opa doet een dutje

A Sunny Summerday

Een compositie speciaal gemaakt ter gelegenheid van het Jeugdfestival Gelderland. Wilco Moerman schreef dit in opdracht van Musidesk voor jeugdorkesten en slagwerkensembles. 

Wilco Moerman heeft de ingrediënten zomer en vrolijkheid gebruikt voor dit muziekstuk. Je voelt het meteen: Na een periode van regen, grijs en slecht weer ontwaak je en ben je benieuwd wat de dag je zal brengen. Je rekt jezelf uit, slaat de dekens van je af en loopt met een lichte slaaproes naar het raam van je slaapkamer. Je doet de gordijnen open, hoort de vogels ontwaken, de zon komt op en de lucht is strakblauw: dit wordt zeker weten een heerlijke zonnige zomerdag! Beluister hieronder de audiofile.

Het muziekstuk wordt ook door verschillende jeugdorkesten ten gehore bracht op het je Jeugdfestival in Gelderland. 

Beluister A Sunny Summerday

Beluister A Sunny Summerday

Download de partijen

Terug naar alle liedjes

Lees meer …A Sunny Summerday

Orobian Bells

Het muziekstuk Orobian Bells is een ode aan authentieke Italiaanse kerkklokken. Hier beluister je het stuk en vind je de partijen.

Orobian Bells is een reis door de folklorische cultuur van Noord-Italiaanse dorpen. Toen componist Enrico Ferri het stuk schreef, liet hij zich inspireren door de authentieke kerkklokken die je vroeger daar veel op het platteland hoorde.

De klokken vertelden de tijd, kondigden festiviteiten, begrafenissen en andere belangrijkste momenten van het plattelandsleven aan. Kortom: ze speelden een grote rol in het leven van de boeren.

Ferri componeerde het stuk speciaal voor beginnende jeugdorkesten en -ensembles.

Beluister Orobian Bells

Beluister hier

Download de partijen

Beluister hier de scoreplay

Terug naar alle liedjes

Lees meer …Orobian Bells

Tintagel Castle

Tintagel is een muziekstuk van Leon Vliex. In opdracht van Musidesk schreef hij voor dit stuk aanvullende partijen, speciaal voor beginnende muzikanten en leerlingen. Zo kunnen zij ook gemakkelijk meespelen! Hier vind je ze.

Het muziekstuk van Leon Vliex is een sfeerimpressie van de ruïnes van het Britse Tintagel Castle, het kasteel,  koning Arthur en zijn magische zwaard. De ruïnes liggen aan de noordkust van Cornwall. Volgens de Engelse schrijver Geoffrey of Monmouth woonde koning Arthur er.

Leerlingen en groot orkest samen

De partijen van Tintagel Castle op deze pagina zijn voor beginnende muzikanten en leerlingen die het stuk mee willen spelen met het ‘groot orkest’. Zodat zij niet alleen tussen hun voorbeelden zitten, maar ook ervaring opdoen.

De partijen zijn per sectie verdeeld. De dirigent of docent kan ze indelen. De gevorderde muzikanten treden dan op als ‘buddy’.

Let op! Je kunt de composities niet uitvoeren met uitsluitend deze extra partijen. Je hebt het origineel ook nodig. Dat kun je  bij ons lenen, zowel fysiek als digitaal via e-Musidesk. Bij Bronsheim Music kun je het kopen.

Download de partijen

Terug naar alle liedjes

Lees meer …Tintagel Castle

A (8) bit of Mozach

Met veel enthousiasme presenteren wij de compositie            A (8) bit of Mozach! Een compositie van Ruben Maathuis, speciaal voor jeugdorkesten. Dit stuk combineert de tijdloze muziek van Mozart en Bach met een speelse retro twist: het karakteristieke 8-bit (synthesizer) geluid dat je kent uit videogames van vroeger.  

Een 8-bit backingtrack ondersteunt het orkest tijdens het spelen. Dat zorgt voor een nieuwe, leuke en uitdagende manier van muziek maken. 

Waarom dit stuk bijzonder is: 

  • Volle klank: De backingtrack voegt een extra laag toe, waardoor je orkest nog krachtiger klinkt. 
  • Verrassende twist: Het 8-bit element geeft een frisse, moderne sfeer die jonge muzikanten aanspreekt. 
  • Ritme en focus: Het spelen met een track helpt muzikanten om ritmisch sterker te worden en beter te luisteren naar wat er nog meer gebeurt in de muziek. 
  • Samen spelen: Muzikanten leren niet alleen om naar de dirigent te kijken, maar ook om muzikaal naar elkaar te luisteren. Een waardevolle les voor elke repetitie en uitvoering.  

Inclusief boomwhackers-partij 

Voor jonge of beginnende muzikanten is er een speciale boomwhacker-partij beschikbaar. Dat verhoogt het plezier en de betrokkenheid voor iedereen, want zo kunnen ook kinderen met geen of weinig muzikale ervaring gezellig meespelen. 
 
Geef je jeugdorkest een unieke ervaring met dit moderne, speelse en educatieve stuk!

Beluister A (8) bit of Mozach

Beluister A (8) bit of Mozach

Download de partijen

Backingtrack!

  • Backingtrack ontvangen?

    De backingtrack is beschikbaar in verschillende tempo's (100 / 115 / 130 BPM).  Wil jij aan de slag met de compositie en de backingtrack ontvangen? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Backingtrack tips!

    Spelen met een backingtrack, zo doe je dat:

    Het gebruik van een backingtrack bij (jeugd)orkesten heeft voordelen, maar kan ook best uitdagend zijn. Houd onze meespeeltips in gedachten, zodat het spelen met een backingtrack een feestje wordt! 

    Strakke timing en structuur 

    Een backingtrack zorgt voor een vast tempo en een duidelijke structuur. Het is daarvoor belangrijk dat de dirigent helder communiceert en de groep goed begeleidt tijdens moeilijke overgangen.  

    Extra dimensie 

    Backingtracks kunnen geluiden en instrumenten aan een muziekstuk toevoegen die live moeilijk te realiseren zijn. Denk aan elektronische effecten of een volledig orkest achter een klein ensemble. Dat maakt een optreden rijker en dynamischer.  

    Flexibele instrumentatie 

    Als het (jeugd)orkest bepaalde instrumenten mist, kan een backingtrack die onderdelen invullen. 

    Aanpassingsvermogen van muzikanten 

    Met een backingtrack ontwikkel je het gehoor en aanpassingsvermogen van jonge muzikanten. Ze leren hoe het is om mee te spelen op een vooraf opgenomen track. 

    Geluidskwaliteit 

    Als je gebruik maakt van een backingtrack, is het belangrijk na te denken over de akoestiek. Werk met goede apparatuur voor de beste geluidskwaliteit. Zo klinkt het geheel straks perfect in harmonie.  

     We hopen dat onze meespeeltips je helpen om het beste uit backingtracks te halen met jouw jeugdorkest. Samen zorgen we voor een optreden dat muzikaal uitdagend is, maar vooral barst van het speelplezier voor iedereen!  

Terug naar alle liedjes

Lees meer …A (8) bit of Mozach

Jeugdrepertoire

Musidesk heeft een repertoirelijn voor kinderen tussen de 4 en 16 jaar. Zes keer per jaar komen er nieuwe arrangementen uit. Hier vind je een overzicht van ons jeugdrepertoire.

Van elk muziekstuk bestaan verschillende versies. De beginnersversie is voor in de klas, voor kinderen met weinig of geen instrumentale vaardigheden. De jeugdorkestversie is voor muziekverenigingen. Zodat het muziekonderwijs en het repertoire van de vereniging op elkaar aansluiten.

Themalijsten e-Musidesk
Ook in ons digitale uitleenportal vind je jeugdrepertoire. Om het zoeken wat gemakkelijker te maken én om je aanvullende ideeën te geven hebben we een aantal thema's ingericht zoals de themalijsten kosteloos lenen en educatieve muziek. Meer informatie over e-Musidesk vind je hier. 

  • I'm in the band

  • Opa doet een dutje

  • A (8) bit of Mozach

  • Physics In Play

  • Orobian Bells

  • A Sunny Summerday

  • Tintagel castle

  • Elementa

  • Lespakketten met orkestpartijen

Lees meer …Jeugdrepertoire

Physics in Play

In het muziekstuk Physics in Play combineren we muziek met natuurkunde. Hier vind je alle info, de tekst, de partijen en partituren.

Het muziekstuk Physics in Play is gecomponeerd door Martijn Rondel en neemt leerlingen mee op ontdekkingstocht.

Leerlingen leren hoe geluid werkt en hoe je geluid visueel maakt met instrumenten en met technologie. Het is geschikt voor jeugdorkesten, beginnende muzikanten, basisschoolleerlingen én het publiek.

Instructies Physics in Play

Physics in Play daagt de muzikanten uit om zowel met hun instrument als digitale geluidsfragmenten aan de slag te gaan. Om het geluid visueel te maken, leert de groep om een tone-o-scope te maken. Stap voor stap, met hulp van heldere instructies en bijbehorend materiaal.

Alle instructies, partijen en partituren vind je hieronder.

Bekijk de instructies

Download de partijen

Terug naar alle liedjes

Geluidsfragmenten

Download hier de geluidsfragmenten

Wil jij aan de slag met deze compositie en alle geluidsfragmenten ontvangen? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer …Physics in Play